Докато се опитваме да научим децата, не учим нищо от този живот!

В съвремието, в което сме поставени, с всичките задължения, с които е натоварена жената днес, стремежът да възпитаваме децата си, отнема изключително много от нашата енергия.

Нека се опитаме да помислим за децата в един малко по-различен аспект, а именно, онзи аспект, който разглежда Майка Тереза. Тя казва: „ Децата са нашите учители!“. Как могат всъщност децата да бъдат наши учители? Как може едно дете да бъде учител на жена с трудна и сложна професия, с много образователни степени, която има ясна визия за това, какво нейните деца да са и как да се развиват?

Да започнеш да гледаш на децата си, като на твои учители, е без съмнение предизвикателство. Децата, обаче, не съумяват да предадат по добър начин информацията; те не могат да ни научат така, както ние сме свикнали учителите в училище или преподаватеите в унивеситета – с презентацията или с учебника.

Истината е, че децата ни учат чрез себе си. Чрез сигналите и чрез знаците, които те ни дават. Замислете се например какво учи майка си едно дете, което има мигрена; едно дете с астма или пък дете, което непрекъснато иска внимание. Тези примери са доста крайни и никой родител не би искал да стигне до тях. Затова е от изключително значение ние, като родители, на много ранен етап да уловим сигналите, които децата ни дават, и да се опитаме да променим себе си, започвайки да възприемаме нашите деца като наши учители.

И…да започнем да променяме себе си заради децата ни или заради самите нас или…не, да оставим нещата, както са сега!

В това видео те провокирам да вземеш своето решение по този въпрос:

 

Задача: Замисли се върху поведението и недиректните сигнали, които детето може да ти дава, в ролята му на твой учител. Ако не успяваш да се ориентираш сама, ще се радвам да ти бъда полезна!

 

Това е само една много малка част от стратегиите, които получават дамите в моите менторски програми. Това са програми, с които аз помагам на работещи майки да постигат високите си цели, докато отглеждат децата си пълноценно.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *